Ongeveer 25 km ten westen van Las Palmas ligt Firgas, de kleinste gemeente van Gran Canaria. Niet veel bezoekers van het eiland zouden Firgas opmerken als er niet het mineraalwater met dezelfde naam was, waaraan de plaats zijn bekendheid te danken heeft. Firgas wordt over het algemeen gekenmerkt door zijn overvloed aan water. De bronnen, die al eeuwenlang borrelen, zijn altijd de basis geweest van de welvaart van de gemeenschap en de eigenaren van deze bronnen worden dan ook altijd "waterbaronnen" genoemd.
Het landschap van de gemeente is ruig met brede groene richels en diepe kloven. De kronkelende landweg voert door een heerlijk afwisselend landschap, dat in schril contrast met het zuiden van het eiland doet denken aan de Zuid - Duitse streek Allgäu.
Het natuurgebied "Parque Rural de Doramas", een natuurgebied van buitengewone schoonheid, beslaat een groot deel van de gemeente.
Sommige wandelpaden bieden de mogelijkheid om het natuurpark met zijn weelderige vegetatie en de kleine stroompjes te verkennen. Vooral de Barranco de Azuaje in het park heeft zijn originaliteit behouden en herbergt nog overblijfselen van vroegere laurierbossen en andere endemische plantensoorten die zeldzaam zijn geworden. De Barranco ontvouwt zijn volle schoonheid, vooral in de lente, wanneer alles in bloei staat en de bamboe hoog in de vallei staat.
Het stadje Firgas verkennen is leuk. De ligging op een heuvel van de plaats biedt meestal een prachtig uitzicht op het noorden van het eiland en de zee. Op een heldere dag kunt u de naburige eilanden Tenerife en Fuerteventura zien.
Waarschijnlijk de grootste attractie is de unieke "Paseo de Canarias", ontworpen door kunstenaars. In het midden stroomt water naar beneden door een 30 meter lange terrasvormige fontein. Aan de ene kant van de fontein bevinden zich 22 keramische banken, één voor elk van de 21 gemeenten van Gran Canaria en één voor het eiland zelf. De bijbehorende lokale uitzichten of landschappen van de betreffende gemeente zijn kunstig op de tegels weergegeven. Boven de banken zijn de wapenschilden van de gemeenschappen te vinden, eveneens van keramiek.
Boven de waterterrassen, op de brede treden van de trap, zijn er reliëfs van alle Canarische Eilanden van enkele vierkante meters.
De straat leidt naar het "Plaza San Roque", kerkplein met de kerk met dezelfde naam. Rondom het fraai aangelegde plein staan goed onderhouden huizen met mooie houten balkons, evenals het stadhuis in neo-Canarische stijl.
Gerestaureerd en heropend voor bezoekers, vindt u de door water aangedreven Gofio-molen met een koffiebranderij, vlakbij het VVV-kantoor en een paar kleine ambachtelijke winkels.
Om het bezoek af te ronden, moet u zeker de typische keuken van de bergdorpen in het noorden proberen, die u in deze vorm niet zult vinden in het toeristische zuiden. De keuken kenmerkt zich door de natuurlijke producten van dit landelijke gebied. In Firgas wordt veel waterkers verbouwd en in veel gerechten verwerkt. Bekend zijn de tuinkers stoofpot "Potaje de berros", evenals de bloed- en peperworst. Naast de verplichte papa's (aardappelen) worden kikkererwten (garbanzos) vaak als bijgerecht gebruikt.