Artenara bergdorp Gran Canaria

De gemeente Artenara ligt in het hoogste berggebied van Gran Canaria en heeft een oppervlakte van ongeveer 66 km². Ongeveer 1.300 mensen wonen in het Artenara-gebied en werken voornamelijk als landbouwer of bosarbeider.

Tot Artenera behoren de vulkanische krater Caldera de Tejeda, evenals de massieven van Altavista en Tamadaba. In deze regio is het oudste geologische materiaal van het eiland te vinden. De Pico de las Nieves, die bij Artenara hoort, is niet alleen de hoogste berg van de gemeente, maar ook het hoogste punt van het eiland, op 1.949 meter boven zeeniveau.

De top van de berg is op de top van een uitgedoofde vulkaan en is in sommige jaren enkele dagen met sneeuw bedekt. Het op een na hoogste punt van Gran Canaria behoort ook tot de gemeente Artenara. De Roque Nublo ligt 1.813 meter boven zeeniveau. Het is een basaltmonoliet en stijgt ongeveer 80 meter de lucht in vanaf de grond.

Het schilderachtige bergdorp Artenara ligt aan de noordrand van de vulkanische krater Caldera de Tejeda en ligt direct tegen de berghelling. Veel huizen in het oudere deel van Artenara liggen dicht bij grote rotsgrotten en zijn daarom een ​​combinatie van woongrot en woonhuis.

Deze grotten komen overal op het eiland voor en bestaan ​​al sinds de prehistorie. Ooit gebruikt door de inboorlingen, zijn er nog steeds Canarios die dit soort woningen waarderen en gebruiken, maar met het gemak van elektriciteit, water en moderne faciliteiten. Met hun felgekleurde gevels en bloeiende tuinen zien sommige grotten er aan de buitenkant bijna uit als normale huizen.

In dit deel van het dorp bevindt zich ook de beroemde rotskerk van de Virgen de la Cuevita, de Maagd in de grot - een figuur van Maria en beschermheilige van fietsers en Canarische volksgroepen. Dit is als beeld te bewonderen in de kleine stenen kapel en wordt ieder jaar eind augustus gevierd.

Het dorpsplein is bezaaid met verschillende kleine restaurants, bars en cafés en biedt ook een fascinerend uitzicht over het centrale bergachtige gebied van het eiland. Zowel de Roque Nublo als de kleinere Roque Bentaiga zijn vanaf hier te bewonderen. De parochiekerk van San Matias, die is versierd met kleurrijke muurschilderingen van de schilder José Arenciba Gil, is ook erg mooi. Het houten altaar is ook een werk van die kunstenaar.

Het restaurant "Meson La Silla", gelegen in een grot, is ideaal voor een culinaire tussenstop. Het terras van het grotrestaurant biedt een prachtig uitzicht op de Caldera de Tejeda.

Niet ver van Artenara ligt de belangrijke archeologische vindplaats Acusa, hier kun je grotten en graven uit de steentijd zien. De graven werden ook gebouwd in de roodachtige rots van de bergen.

In Artenara zijn veel sporen van de inheemse bevolking te vinden. In het archeologische complex van Acusa zijn bijvoorbeeld grotten te bewonderen, waar vroeger de oude Canarios woonden of begraafplaatsen. Ook een bezoek waard zijn de las cuevas del caballero, die ooit een toevluchtsoord waren voor de oude Canarische herders en die oude symbolen van de inheemse bevolking bevatten. Ook de grot van de olielampen, de cueva de los candiles, bevindt zich op de berg van Artenara. In deze grot zijn zes kleine nissen uitgehouwen in de rots, die zijn versierd met veel oude Canarische driehoekige figuren.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden