Portbou het noordelijkste dorp aan de Costa Brava

Reis een eindje voorbij Portbou en u komt in Frankrijk uit! Dit kleine dorp, gelegen aan de voet van de bergen van de Pyreneeën, ligt aan de grens met Frankrijk, waardoor het een populaire bestemming is voor dagjesmensen. Als u het dorp nadert, is het vooral het treinstation dat opvalt, evenals de huizen.

3 km ten zuiden van de Spaans grens is Portbou de noordelijkste plaats aan de Costa Brava. Het is ook het eindpunt van de trein uit Barcelona. In de 19e eeuw was het vanwege zijn ligging, de belangrijkste toegang en vervoersknooppunt tot Spanje. Nog steeds is het station, gebouwd in 1929, één van de belangrijkste gebouwen in de stad. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was het voor de Republikeinen een belangrijk punt om voorraden uit het buitenland te krijgen. Portbou is ook lange tijd een berucht smokkelaarsnest geweest. Het is ook de plek waar de Duits-Joodse filosoof Walter Benjamin zelfmoord pleegde en werd begraven. Ter ere is er een monument van hem. Nu is het een rustig vissersplaatsje en niet door toeristen overlopen. De badplaats wordt graag bezocht door de Fransen en Spanjaarden uit de omgeving. Het ligt rond een baai, omringd door het meest bergachtige gebied van de Costa Brava. De huizen lopen steil omhoog. Het heeft een groot strand en aan weerszijden van de haven vind je kleine baaitjes en afgelegen strandjes (naturisten), die u via paden over de rotsen kunt bereiken. De boulevard heeft een aantal restaurantjes en bars. Langs de kust veel klippen en eilanden. Het is een zeer geliefde plek om te duiken en allerlei watersporten te beoefenen zoals kanoën en zeilen.

Het grensdorpje Portbou heeft ongeveer 1300 inwoners en zelfs in het hoogseizoen worden de stranden niet overvol. Het mooie kiezelstrand van Portbou wordt omarmd door een prachtige baai, die blijkbaar een natuurlijk amfitheater is.
Tot het laatste deel van de 19e eeuw maakte Portbou onderdeel uit van een verzameling slaperige, vredige vissersdorpen, die verspreid over verschillende delen van de Spaanse kust lagen.

Nochtans in 1878, vond een transformatie plaats toen het Internationale station werd geopend. Dit betekent dat het dorp dat u vandaag kunt bezoeken, een interessante mix is ​​van gastvrij zijn, gewend aan internationale reizigers, maar met minder toeristische activiteit dan andere dorpen en steden in het zuiden van de Costa Brava.

Los van zijn imposante treinstation, is Portbou charmant vanwege de baaien en stranden, de begraafplaats die over de zee hangt, de neo-gotische kerk, de haven en de gastvrijheid. Natuurlijk is het beroemd om zijn connectie met de filosoof en literaire criticus Walter Benjamin. De Duitse filosoof pleegde zelfmoord in Portbou, eerder dan gevangen te worden genomen door de Gestapo. Beschouwd als een van de grootste denkers van de 20e eeuw, nam Walter Benjamin naar verluidt een overdosis morfine, op 26 september 1940, na een lange, moeilijke reis te voet via de Pyreneeën naar Portbou.

Portbou biedt een groot aantal feesten, ook al heeft het maar 1300 inwoners. Net als in de rest van Catalonië is carnaval een groot evenement en vindt het elk jaar plaats. Er zijn ook de festiviteiten in mei, juni, juli en augustus en in september waarin Walter Benjamin wordt herdacht.

Stranden
Playa de Portbou - Strand van Portbou
Het belangrijkste strand is nooit te druk, zelfs in het hoofdseizoen. Het is ongeveer 270 meter lang en 50 meter breed. Er zijn ook drie kleinere stranden: Playa del Claper, Platja de les Fresses en Platja del Pi.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden