Jalon en de Jalon vallei aan de Costa Blanca

De Jalon vallei, ook wel bekend als Vall de Pop, ligt in het binnenland ter hoogte van de kustplaatsen kustplaatsen Denia, Javea en Moraira. De Jalon vallei ligt aan de Costa Blanca van Spanje.

Hoewel sommige delen van de kust van Costa Blanca redelijk vol gebouwd en overvol raken, trekt de Jalon vallei vooral de meer veeleisende bezoekers en bewoners, die het landelijke gevoel weten te waarderen. De mooie stranden kunt u nog steeds in 30 minuten bereiken.

De Jalon vallei heeft een aantal van de mooiste landschappen in Spanje. Er zijn prachtige bergen, op de vlakte onringd door olijfbomen, sinaasappelbomen, wijngaarden, rozijnen en amandelen.
De vallei kent vele ongerepte dorpjes zoals Alcalali, Jalon, Lliber en Parcent.

Het hele gebied is een paradijs voor wandelaars, variërend van een zeer rustige wandeling tot een zes uur durende waandeling door het Sierra Bernia gebergte ten zuiden van Jalon.
Eind januari en begin februari is de gehele  Jalon vallei  bedekt met roze en witte amandelbloesem.

Het schilderachtige dorp Jalon ligt in het hart van de Jalon vallei. Bij het oude plein is een fontein, rond deze wordt elke dinsdagochtend een markt gehouden. Vanaf het plein ziet u de beroemde Jalon kerk met zijn blauwe koepel. Slenterend door de kleine straatjes vindt u een overvloed aan winkels, bars en restaurants.

Jalon is zeer beroemd om zijn lokale wijnen. Er zijn bodegas (wijnkelders) waar u de verschillende soorten kunt proeven alvorens te kopen. 
Jalon stond meer dan vijfhonderd jaar onder Arabische overheersing. De Arabieren hadden grote invloed op de typische bouwstijl, waarvoor Jalon tot op de dag van vandaag beroemd is. Huizen gebouwd van steen en oude bakstenen met grote houten deuren en gedecoreerde muren. De Arabische cultuur beïnvloede het leven in Jalon tot zijn definitieve verplaatsing in het jaar 1609.
Daarna werd de handel in rozijnen de belangrijkste economische activiteit.
Veel boeren uit Mallorca vestigden zich in Jalon in de 18e en 19e eeuw en cultiveerden het land, om zich vervolgens te concentreren op de druiven en rozijnen productie.

Fietsen, wandelen maar ook golfen behoort tot de mogelijkheden. Er zijn drie golfbanen in de buurt van Jalon. Deze zijn gelegen in Javea, Calpe / Benissa en La Sella. Javea Golf Course biedt een verscheidenheid aan lessen voor alle niveaus. Een minimale handicap is normaal op deze cursus om te spelen met alle faciliteiten die u zou verwachten van een Golf club zoals clubhuis, kleedkamers, restaurant, putting green, oefenterrein en nog veel meer.

Waar vinden we de dichtstbijzijnde stranden?
Het dichtstbijzijnde strand ligt in Calpe dat is ongeveer 20 minuten met de auto.
Jalon ligt ten noorden van Alicante Airport op ongeveer 1 uur rijden. Het is gemakkelijk te bereiken met de auto via de snelweg AP7 naar het noorden richting Valencia. Afslag knooppunt 63 en neem vervolgens de CV750 naar Jalon / Xalo. Vanuit Denia of  Alicante kunt u ook de bus nemen naar Jalon.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden