Gandia Costa del Azahar Costa Blanca

Gandia is een grote stad in het zuidelijke puntje van de Spaanse Costa del Azahar in de regio Valencia. Gandia bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke gebieden.
De werkende stad Gandia ligt op ongeveer 5 km van de kust, daarnaast is er natuurlijk de badplaats Gandia.

De werkende stad Gandia is niet echt spectaculair, het heeft wel een aantrekkelijke lommerrijke centraal gebied, de belangrijkste straat is de Passeig de les Germanies, hier komt de lokale bevolking samen om te socialiseren. De meeste winkels zijn gelegen aan de autovrije Calle Major, altijd een zeer drukke omgeving van Gandia. De populaire zaterdagochtend markt wordt gehouden in deze buurt.

De badplaats Gandia bestaat voornamelijk uit hoogbouw appartementen. Er zijn minder restaurants en bars dan u zou verwachten in zo'n grote toeristische plaats. Maar alles is vergeven als u het strand ziet, dat zich over 20 km uitstrekt. Het strand is zeer breed met grote gebieden voor beachvolleybal en voetbal. De stranden in Gandia zijn zo groot dat ze nooit echt overvol zijn. Wilt u nog meer in afzondering zonnen, misschien wel naakt, ga dan naar Playa Alhuir naast de Rio Vaca. Natuurlijk zijn watersporten erg populair in Gandia, u er kunt zeilen, windsurfen en kitesurfen. Uiteraard zijn de stranden de belangrijkste reden voor de populariteit van Gandia als een toeristische bestemming, maar het omliggende landschap is ook een bezoek waard. Het landschap is prachtig, op de achtergrond van Gandia ziet u de bergketens en sinaasappelbomen en wijngaarden. Dit gebied is geweldig om te wandelen en te klimmen. De hoogste berg is de Mount Monduvar, die een hoogte van 840 meter boven de zeespiegel bereikt.
Kleine dorpjes op het platteland, zoals L'Orxa en Vilallonga zijn rustig en ongerept en geven u een voorproefje van het echte Spanje. Het kasteel in het nabijgelegen stadje Xàtiva, is ook de moeite waard om te bezoeken.

 Gandia is enigszins het centrum van de landbouw, maar ook de visserij is een belangrijke bron van inkomen. Gandia trekt veel toeristen gewoon om te winkelen, in het grote winkelcentrum net buiten Gandia kunt u grote winkels en supermarkten vinden. (Mercadona, Carrefour en Aldi om er maar een paar te noemen.).  Een belangrijke toeristische attractie is het Paleis van Santo Duque net aan de ene kant van het oude centrum van de stad. Het gebouw, met veel verschillende invloeden in de afgelopen eeuwen is uitgeroepen tot een Spaanse nationaal monument. Misschien wilt u ook wel een bezoek brengen aan de kerk La Colegiata op het plein Plaza de la Constitución en het oude universiteits- gebouw Antigua Universidad.

Gandia ligt dicht bij de luchthaven van Valencia, die u in zo'n 45 minuten kunt bereiken. 
De luchthaven van Alicante ligt op ongeveer 100 km zuidwaarts. U kunt Gandia zelfs bereiken met de trein. Het treinstation ligt in het Parc de l'Estacio direct naast het VVV kantoor. Er zijn frequente treinen van Gandia naar Valencia.

Excursies vanuit Gandia:

  • Reis met de auto of de trein naar de glamoureuze grote stad Valencia.
  • De kleinere badplaats Oliva met de fantastisch zandduinen.
  • Op het platteland van Gandia vindt u sinaasappelbomen, vrede en rust en de mooie stad Jativa (Xàtiva).
  • Ga naar de bergen om te skiën in Javalambre of Valdelinares op slechts twee uur rijden.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden