kaart Aragón |
Cultuurliefhebbers houden van Zaragoza de hoofdstad van Aragón. Centraal gelegen werd Zaragoza zo'n 2000 jaar geleden opgericht door Romeinen, het presenteert zich echter als een moderne stad in Spanje. Dit is ook het gevolg van de transformatie van de stad naar de wereldtentoonstelling EXPO 2008. Bezienswaardigeden in de stad zijn o.a. de Basilika Nuestra Señora del Pilar, het Aljafería paleis, of de grotwoningen in het noorden van de stad.
Aragón kent een gevarieerde keuken en krachtige wijnen. In Aragón worden hoofdzakelijk olijven, amandelen, wijn, aardappelen en tarwe geteeld. Sommige valleien bieden een bijzonder gunstig klimaat voor groenten en fruit, zodat peren, appels, kersen, pruimen, perziken, artisjokken, sla, courgette en asperges. Op de weiden van Aragón grazen schapen en runderen, maar ook gevolgte en varkens worden gehouden. De verscheidenheid aan producten wordt weerspiegeld in de keukens van de restaurants. De voorgerecht van een typisch menu wordt gevormd door tapas, salades en soepen, ook de lucht gedroogd en in het bijzonder pittige ham uit de provincie Teruel is een populair voorgerecht. Als hoofdgerecht wordt vaak een hartige stoofpot met verschillende soorten vlees geserveerd. Echter ook wild gerechten uit de oven en er staan zelfs paling of forel op het menu.
De wijnen van de streek zijn traditioneel en sterk alcoholisch, tegenwoordig vindt u in Aragón ook lichtere en fruitige wijnen. De rode druiven rassen zijn: Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Garnacha Tinto, Merlot, Monastrell en Shiraz en de witte rassen Alcañón, Chardonnay, Garnacha Blanco Viura en Macabeo.
Aragón biedt accommodatie in alle prijsklassen, hotels, pensions, huizen, appartementen en campings.