Aragón het echte Spanje

kaart Aragón
 De Spaanse autonome gemeenschap Aragón is verdeeld in drie provincies zie kaart. In het noorden van Aragón ligt de provincie Huesca, het grenst in het noorden aan Frankrijk, in het westen aan Navarra en in het oosten aan Catalonië. Wie gaan er op vakantie naar Huesca ? Nou dat is gemakkelijk: skiërs, bergbeklimmers, mountainbikers, ruiters, vliegvissers en wandelaars. Ook de provincie Zaragoza staat in het noorden in het teken van de bergen van de Pyreneeën. In het zuiden wordt vlakker, maar ook daar worden steile kliffen en kale bergen afgewisseld door groene vlaktes, net als in de in het zuiden aangrenzende provincie Teruel. Alle drie provincies van Aragón bieden eeuwenoude stadjes en dorpjes met interessante historische gebouwen en moderne musea, indrukwekkende natuur en culinaire hoogtepunten. In Aragón kunt u nog individueel op vakantie, ver van het massatoerisme. Hier leert u het echte Spanje kennen en gaat u ervan houden. 

Cultuurliefhebbers houden van Zaragoza de hoofdstad van Aragón. Centraal gelegen werd Zaragoza zo'n 2000 jaar geleden opgericht door Romeinen, het presenteert zich echter als een moderne stad in Spanje. Dit is ook het gevolg van de transformatie van de stad naar de wereldtentoonstelling EXPO 2008. Bezienswaardigeden in de stad zijn o.a. de Basilika Nuestra Señora del Pilar, het Aljafería paleis, of de grotwoningen in het noorden van de stad.

Aragón kent een gevarieerde keuken en krachtige wijnen. In Aragón worden hoofdzakelijk olijven, amandelen, wijn, aardappelen en tarwe geteeld. Sommige valleien bieden een bijzonder gunstig klimaat voor groenten en fruit, zodat peren, appels, kersen, pruimen, perziken, artisjokken, sla, courgette en asperges. Op de weiden van Aragón grazen schapen en runderen, maar ook gevolgte en varkens worden gehouden. De verscheidenheid aan producten wordt weerspiegeld in de keukens van de restaurants. De voorgerecht van een typisch menu wordt gevormd door tapas, salades en soepen, ook de lucht gedroogd en in het bijzonder pittige ham uit de provincie Teruel is een populair voorgerecht. Als hoofdgerecht wordt vaak een hartige stoofpot met verschillende soorten vlees geserveerd. Echter ook wild gerechten uit de oven en er staan zelfs paling of forel op het menu.
De wijnen van de streek zijn traditioneel en sterk alcoholisch, tegenwoordig vindt u in Aragón ook lichtere en fruitige wijnen. De rode druiven rassen zijn: Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Garnacha Tinto, Merlot, Monastrell en Shiraz en de witte rassen Alcañón, Chardonnay, Garnacha Blanco Viura en Macabeo.

Aragón biedt accommodatie in alle prijsklassen, hotels, pensions, huizen, appartementen en campings.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden