Cáceres middeleeuwse stad Spanje


De stad Cáceres in Extremadura is een van de mooiste middeleeuwse steden van Spanje. De historische oude stad Barrio Monumental is aangewezen als UNESCO-werelderfgoed.

De hoofdstad van de gelijknamige provincie ligt op een hoogte van 459 meter in het noordwesten van Extremadura. In de relatief moderne stad wonen 95.000 mensen.

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Caceres

Het centrum is de Plaza Mayor  met het gemeentehuis. Het levendige plein wordt omringd door bars en restaurants. Aan de kant die uitkijkt op de oude stad rijst de Torre de Bujaco op. Deze toren werd in de 12e eeuw door de Moorse Almohaden over een Romeins fort gebouwd.

Vanaf hier leidde het pad door de Puerta de la Estrella naar de middeleeuwse oude stad. Een korte of langere wandeling door de smalle straatjes is hier de moeite waard. Het pad voert langs indrukwekkende paleizen, kerken en mooie pleintjes.

De eerste stop tijdens een rondleiding is de Plaza de Santa María met de Concathedral en prachtige adellijke paleizen. De kerk van Santa María de Cáceres werd in haar huidige vorm in de 15e en 16e eeuw gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk.

Verder naar het zuidwesten ligt het volgende pleintje, de Plaza de San Jorge. Het paleis van de adellijke familie Los Golfines is indrukwekkend. De familie van de “kapers” onderhield goede contacten met de Spaanse koningen.

Een trap leidde van de Plaza San Jorge langs de kerk Iglesia de San Francisco Javier naar de Plaza de San Mateo. Hier bevinden we ons op het hoogste punt van de historische wijk Barrio Monumental. De gotische kerk van San Mateo dateert uit de 15e eeuw.


Ten oosten hiervan, op de Plaza de las Veletas, bevindt zich het Museum van de Provincie, gehuisvest in een paleis dat er van buiten eenvoudig uitziet. Daar kunt u een oude Moorse cisterne (Aljibe) bezoeken.

Restaurants en uitgaan

Een bezoek aan Cáceres is niet alleen de moeite waard vanwege de bezienswaardigheden in de middeleeuwse oude binnenstad. De stad staat bekend om de goede restaurants en het heerlijke eten. In 2015 had de stad de titel van "Spaanse hoofdstad van de gastronomie".

Een van de beste eetgelegenheden is restaurant Atrio op  Plaza de San Mateo, nummer 1,  in de oude stad. Het toprestaurant heeft een uitstekende wijnkelder. Als je wilt, kun je in het bijbehorende hotel verblijven.

Rond de Plaza de San Juan ten zuidwesten van de oude stad zijn er een aantal goede restaurants voor de avond. Aanbevolen plaatsen zijn bijvoorbeeld de tapasbar Tapería Yuste of het restaurant El Figón de Eustaquio.

Hoe bereikt u Cáceres?

Cáceres ligt aan de belangrijke noord-zuidverbinding van de snelweg A-66 en de rijksweg N-630. Het treinstation ligt op ongeveer 2,5 km van het centrum aan de zuidwestelijke rand, treinverbindingen naar Badajoz, Mérida en Madrid. Nabij het treinstation is ook het centrale busstation aan de Calle de Túnez. Vanaf hier zijn er busverbindingen naar Salamanca, Sevilla, Trujillo en Zafra.

Naast de Parador zijn er in Cáceres nog een aantal andere uitstekende hotels voor overnachtingen, maar ook vakantiehuizen en appartementen voor een langer verblijf.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden