Juseu, bergdorpje in de heuvels van de Spaanse Pyreneeën

Juseu is een authentiek dorpje (met ongeveer 40 permanente bewoners) aan de voet van de Spaanse Pyreneeën in het Ribagorza-gebied van de provincie Huesca in Aragón.
Het dorp is gelegen op een langgerekte rots op ± 800 meter hoogte. U hebt er magnifieke vergezichten naar alle richtingen.

Vanuit het dorp kunnen lange wandelingen worden gemaakt in een overweldigende stilte en in een prachtige natuur. Juseu ligt aan de GR-18 in een gebied met eeuwen-oude paden die leiden naar andere dorpen, Romaanse kerkjes en soms verlaten kloosters.

Het mediterrane berglandschap (met veel amandel- en olijfbomen) is afwisselend glooiend en dan weer rotsachtig steil.
Op allerlei plaatsen kunt u een bad nemen in beekjes en bergrivieren. Er is een openbaar zwembad in Torres del Obispo op 5 km afstand, maar nog veel lekkerder kun je zwemmen in het meer van Joaquin Costa (15 minuten rij-afstand) waar de bergrivier de Esera uitmondt. In de zomermaanden worden hier kano’s en waterfietsen verhuurd. Voor prachtige paardrijtochten kunt u in Benabarre terecht.

Op een uur rijden (60 km) liggen de natuurparken Ordesa en Posets Maladeta. Van deze gebieden in het hooggebergte zijn wandelkaarten beschikbaar. In Cerler kan tot in april worden geskied.
Een raftingtocht kan worden gemaakt op de rio Esera en in de Sierra de Guarra zijn mogelijkheden voor canyoning. Via prachtige afdalingen bereikt u barrancos met watervallen en onderwater-grotten. Via Barbastro terugrijdend, passeert u de wijnhuizen van het gebied Somontano.
Bij Panillo (± 25 km) ligt de Tibetaans-boeddhistische tempel “Dag Shang Kagyu” . Van dit Tibetaanse centrum is het programma op internet te raadplegen. Meditaties of andere delen van het programma kunnen na aanmelding door iedereen worden bijgewoond.

Grotere steden in de wijdere omgeving zijn Lérida (1 uur rij-afstand), Huesca (1 uur), Zaragoza (1,5 uur) en Barcelona (2,5 uur). De wegen naar al deze steden zijn erg goed.

Klimaat
Gedurende het hele jaar schijnt de zon vrijwel dagelijks. In de winter kan het overdag gemakkelijk 20 graden worden, maar ‘s nachts kan het soms ook behoorlijk vriezen. De zomers zijn warm (en soms heet) en droog, maar dankzij de hoogte van 800 meter is er bijna altijd een fris briesje. In de zomermaanden kun je vrijwel elke avond buiten zitten en genieten van de adembenemende sterrenhemel.

Wilt u ook eens heerlijk uitrusten en opladen tijdens uw vakantie, weg van de massa, buiten gebaande paden. Veel water in de buurt. Actie en avontuur voor kinderen. Uitgestrekt gebied om te wandelen. Niets hoeven, dat kan allemaal in Casa Milan een groot familiehuis (zeer geschikt voor twee gezinnen) dat ruimschoots onderdak kan bieden aan acht personen. Meer informatie, foto's en prijzen vindt u op de website van Casa Milan.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden