Toeristische attracties Alicante

Met de turquoise wateren van de Middellandse Zee tegen de zandige kusten, is Alicante begrijpelijkerwijs een populaire zomer- en winterbestemming aan de Costa Blanca. Door de oude Romeinen die zich hier vestigden werd het de plaats van het licht genoemd. Bezoekers worden nog steeds aangetrokken door het aangename klimaat en de ligging aan zee. Vanuit elke hoek zijn de uitzichten op de kust sensationeel, vooral vanaf het Castillo op de heuveltop. Toeristen genieten van een combinatie van recreatieve en culturele bezienswaardigheden. Populaire bezigheden zijn zonnebaden op de zandstranden, slenteren over de promenade langs de waterkant en een bezoek brengen aan historische monumenten en fascinerende musea met beroemde archeologie en beeldende kunst collecties. Alicante heeft veel hoogbouw en hotels voor toeristen, gelukkig breken weelderige tuinen en elegante met palmen omzoomde boulevards de stedelijke wildgroei.


  1. Castillo de Santa Bárbara: op een indrukwekkende positie boven de stad lijkt het Castillo de Santa Bárbara te ontspringen uit een rotsachtige uitloper met uitzicht op de zee. De locatie op een heuveltop is een bewijs van het militaire doel van het kasteel en is al in het Carthaagse tijdperk een strategische troef.  De oorspronkelijke islamitische Alcazar uit de negende eeuw werd door de christenprins Alfonso uit Castilië van de Moren veroverd. De overwinningsstrijd was op de feestdag van Santa Barbara, waaruit ook de naam valt te verklaren. Tijdens de regeerperiode van Filips II werd het kasteel gerenoveerd in renaissancestijl. Het kasteel is open voor het publiek, er worden rondleidingen door gidsen verzorgd. Toeristen zijn verbluft door de oude zalen van het kasteel, de fascinerende geschiedenis en het verbluffende panoramische uitzicht. Vanaf dit uitkijkpunt strekt het uitzicht zich uit over de stad, langs de kustlijn en naar de heuvels in het noorden. Bezoekers kunnen La Torreta zien, de oude donjon, de prachtige ontvangstzaal van Filips II en de wal van Revellín del Bon Repós. Ook worden er het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het kasteel.
  2.  Museo Arqueológico (archeologisch museum): dit prachtige archeologische museum neemt bezoekers mee op een reis door 100.000 jaar geschiedenis.  De verzameling omvat de prehistorie, de klassieke periode uit de oudheid met Griekse, Romeinse en Iberische artefacten; en de middeleeuwen.  Specifieke kamers zijn gewijd aan de Iberische cultuur, de Romeinse beschaving en de middeleeuwse periode. Hoogtepunten van de collectie zijn het assortiment oude munten, een beeld van de godin Tanit en het Iberische keramiek. De middeleeuwse tentoonstelling is vooral indrukwekkend met een assortiment van meer dan 300 objecten.
  3.  Museo de Bellas Artes Gravina (museum voor schone kunsten): het useum voor schone kunsten bevindt zich in het sfeervolle historische centrum van Alicante, de Barrio Santa Cruz. Dit museum beslaat het 18e-eeuwse paleis van Gravina dat ooit toebehoorde aan de graaf van Lumiares. Een unieke verzameling kunstwerken gemaakt in de regio Alicante, de tentoongestelde werken variëren van de middeleeuwse periode tot het begin van de 20e eeuw. Onder het historische en sociale realisme zijn schilderijen van Vicente Poveda, Ricardo Navarrete en Heliodoro Guillén. De collectie bevat ook voorbeeldige portretten, zoals de meesterwerken van Emilio Sala, Antonio Gisbert en Joaquin Agrasot. Zorg ervoor dat u de schilderijen van Joaquín Sorolla, de beroemde Spaanse impressionistische schilder ziet. Sorolla staat bekend om zijn kunstwerken met onderwerpen buitenshuis en zijn gebruik van licht en kleur. Het museum organiseert ook het hele jaar door interessante tijdelijke exposities.
  4. Basilica de Santa María (Basiliek van Santa Maria): In de historische wijk Santa Cruz is de Basilica de Santa María de oudste kerk in Alicante. De kerk werd gebouwd door de katholieke monarchen in de 13e eeuw op de plek van een voormalige moskee. Oorspronkelijk gotisch van stijl, werd de kerk gerenoveerd in de 18e eeuw met een barokke gevel en interieur.  Stap binnen in de kerk om het rijk versierde heiligdom te bewonderen. Hoogtepunten zijn het Rococo hoogaltaar en prachtige doopkapellen.
  5. Concatedral San Nicolás de Bari: in het hart van de stad in de buurt van het stadhuis staat de 17e-eeuwse kerk van San Nicolás de Bari (ook bekend als de Concatedral of Co-Kathedraal). De kerk was opgedragen aan de patroonheilige van de stad. Dit unieke historische monument is een voorbeeld van de Herreriaanse stijl, een architecturale school uit het 16e en 17e-eeuwse Spanje. Herreriaanse gebouwen onderscheiden zich door sobere gevels en precieze geometrische lijnen.
  6. Playa del Postiguet: Dit prachtige, uitgestrekte strand wordt gewaardeerd om zijn fijne gouden zand en uitstekende faciliteiten, waaronder openbare toiletten, douches en watersportverhuur,  parasols en ligstoelen zijn eveneens te huur. In het centrum van Alicante, aan de voet van het Castillo de Santa Barbara, biedt het strand de sereniteit van zachte golven en diepe turquoise wateren. De kalme wateren zijn ideaal om te zwemmen. Het Playa del Postiguet ligt naast de jachthaven waar Club Náutico Alicante is gevestigd. In de buurt ligt ook de Explanada de España, een mooie met palmen omzoomde boulevard die uitnodigt voor een ontspannen wandeling. Deze promenade loopt naar het elegante Parque de Canalejas, een aangenaam park in de schaduw van ficusbomen.
  7. De jachthaven: Alicante heeft een mooie en ruime haven, met grote golfbrekers om het te beschermen. Veel jachten en privéboten liggen aangemeerd in de haven en de jachtclub is een centrum van activiteit. De jachthaven is een plezierige omgeving voor toeristen om te verkennen, met zijn stijlvolle restaurants en uitnodigende winkels. Kies voor een romantisch en ontspannend diner in een van de restaurants aan het water met uitzicht op de jachthaven.
  8. Museo de Arte Contemporaneo (museum voor moderne kunst): het museum voor hedendaagse kunst van Alicante presenteert een schitterende verzameling Spaanse kunst uit de 20 ste eeuw. Het museum is geopend in 2011 en heeft drie afzonderlijke afdelingen in zijn permanente collectie: een overzicht van 20e-eeuwse kunst met werken van Joan Miró, Salvador Dalí, Juan Gris en Julio González; de collectie Juana Francés en de Eusebio Sempere collectie. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en de toegang is gratis.
  9. Ayuntamiento (gemeentehuis): vlak achter het park van de Explanada de Espana en vlakbij de Plaza Puerta del Mar, maakt het stadhuis van Alicante een opvallende indruk. Dit grootse barokke gebouw heeft een prachtige Churrigueresque gevel en twee imposante torens die oplopen tot 35 meter. Het gebouw is open voor het publiek en bezoekers moeten zeker de Salón Azul (blauwe kamer) zien, die bijzonder oogverblindend is. Het gebouw toont ook enkele interessante Dalí kunstwerken.
  10. Plaza de Gabriel Miró: aangenaam overschaduwd door groene bomen, is dit charmante en romantische plein een eerbetoon aan de beroemde auteur van Alicante, Gabriel Miró. Een prachtige fontein met klassiek geïnspireerde beelden siert het centrum en een buste van Gabriel Miró staat aan het einde van het plein. Aan de randen van het plein liggen prachtige art nouveau en andere monumentale gebouwen. Het Plaza de Gabriel Miró ligt dicht bij de oude binnenstad van Alicante en biedt een onderbreking van de drukte van de stad.  Bezoekers kunnen ontspannen op het terras om te genieten van de rustige sfeer of een ontspannen wandeling maken over het prachtige terrein.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden