Cuenca, Spanje prachtige oude binnenstad

Cuenca is de hoofdstad van de provincie Cuenca en gelegen in de regio Castilië-La Mancha. De stad heeft zo'n 55.500 inwoners. Madrid ligt op 180 km afstand en naar Valencia is het 206 km. Cuenca is niet alleen bekend om zijn prachtige oude binnenstad,  maar ook vanwege zijn functie als Universiteit van Castilië-La Mancha. Vlak buiten het centrum ligt het treinstation, met deze hogesnelheidstrein bereikt u de genoemde steden in minder dan een uur. In 2010 is Cuenca aangesloten op deze nieuwe hogesnelheidslijn van Madrid-Atocha naar Valencia.

Reeds in de Romeinse tijd was Cuenca een kleine nederzetting, maar de Moren hebben in het begin van de 8e eeuw de strategische ligging erkent en bouwden de vesting Kunka. Vanuit die tijd zijn nog steeds de Arabisch getinte gebouwen, ook wel hangende huizen genoemd. Ze vormen zonder twijfel de meest bijzondere aanblik in de stad, ook al zijn er andere dingen te bewonderen.

De oude binnenstad wordt gedomineerd door smalle steegjes en steile, bochtige straten. De in het dal gelegen nieuwe stad vindt u moderne woongebouwen. Het centrum van de oude binnenstad werd in 1996 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Door de geografische ligging tussen het berggebied Cuenca en de La Mancha vlakte, ligt het historische centrum van de stad op een plateau tussen de ravijnen van de rivieren Júcar en Huecar.
Vanwege de centrale ligging in het land, heerst in Cuenca een continentaal klimaat, met hoge temperaturen in de zomer.

Toch komen veel toeristen uit de regio naar Cuenca en niet alleen voor de prachtige oude binnenstad, maar vooral om het jaarlijkse festival van religieuze muziek bij te wonen.

Als u de stad bezoekt kunt u in diverse musea belangrijke Spaanse abstracte kunst bewonderen, maar ook archeologische overblijfselen, een muntenverzameling, of een planetarium.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden