Genalguacil kunstenaarsdorp in Andalusië

Genalguacil is een dorp gelegen in de vallei van de Río Genal. Naast de prachtige natuur. kunt u er tal van openlucht kunstwerken bewonderen.
Genalguacil is een van de witte dorpen in het westen van de provincie Málaga, met zo'n 430 inwoners.

Vanaf de luchthaven van Málaga bereikt u Genalguacil met de auto in zo'n 3 uur. 
De dichtstbijzijnde stad is Ronda met 37.000 inwoners op ongeveer 40 km afstand. Vanuit Ronda rijdt u via de A369 bergafwaarts richting Algeciras, na een half uurtje passeert u het witte dorp Algatocín. Hier buigt de MA8305 naar links af, een bochtige, smalle bergweg voert naar Jubrique, een ander wit dorp. De weg loopt door dichte gemengde bossen en klampt zich vast aan de steile hellingen langs de Río Monardillo. Vanuit Jubrique vervolgt u de route via de MA8301 voorbij aan de uitlopers van de roest rode berg Reales, tot aan de pas Puerto de las Peñas Blancas op een hoogte van 1.000 meter en stort zich van daar bergafwaarts naar Estepona aan de Costa del Sol. Elke ochtend rijdt een auto van de boswachterij de route, om de eventueel 's nachts gevallen rotsblokken te verwijderen.
U waant zich al bijna aan het eind van de wereld, maar het kan nog eenzamer. Drie kilometer voor Jubrique buigt de MA8304 rechtsaf en na een bochtige klim bereikt u naar 4 km Genalguacil.

's Morgens rijdt er een bus van Jubrique via Genalguacil en Algatocin naar Ronda en laat in de middag weer terug. Verder zijn er geen echte verbindingen, hoewel er is een smokkelroute  (PR-A241), een spannend wandelpad naar Genalguacil.

De geschiedenis van Genalguacil gaat ver terug in de tijd, Feniciërs en Grieken woonden in Genalguacil en waren werkzaam in de goud-en zilvermijnen. De in de 8e eeuw geïmmigreerde Arabieren uit Marokko, noemden de plaats Genna Alwacir. Het enige restaurant draagt ​​nog steeds die naam. Na de herovering door de christelijke Spanjaarden, afgerond in 1492 werd met de verovering van Granada, bleef het in Genalguacil niet lang rustig. Tijdens een bloedige opstand van de Moren, lieten de meeste christenen het leven. Het duurde vele jaren voordat Genalguacil, opnieuw in een bloedige strijd werd veroverd door de christelijke troepen. De imposante kerk genaamd Iglesia de San Pedro de Verona markeert deze turbulente periode.

Genalguacil is eigenlijk een openluchtmuseum. Zo'n 20 jaar geleden had iemand een briljant idee. Genalguacil nodigde kunstenaars, uit alle hoeken van de provincie Málaga uit voor een verblijf van twee weken in het dorp. Ze werden goed verzorgd en verbleven bij particulieren, er was slechts een voorwaarde, iedere kunstenaar moest een kunstwerk maken en dat gratis aanbieden aan de gemeente Genalguacil. Deze traditie werd ieder twee jaar herhaald, zodat Genalguacil inmiddels de beschikking heeft over vele prachtige originele kunstwerken. Het in 1994 opgerichte Museum Fernando Centeno López toont kunstwerken, welke niet in de openlucht tentoongesteld kunnen worden. Maak gerust een wandeling door het dorp en geniet van de sfeer, natuur en de prachtige kunstwerken.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden