Casares Andalusië, idyllisch bergdorp

Casares is een van de beroemde witte dorpen in Andalusië. De gemeente Casares met zo'n 6.000 inwoners is gelegen aan de Costa del Sol in het westen van de provincie Malaga. Het kleine idyllische witte berg dorp (pueblo blanco) met 5.300 inwoners ligt in het zuidwesten van de provincie Malaga, omringd door de Sierra Bermeja en Sierra Crestellina. De plaatsen El Secadero en Costa Casares, aan de Costa del Sol op zo'n 16 km, maken ook onderdeel uit van de gemeente.
Casares de kleine stad met haar witgekalkte huizen is reeds van ver zichtbaar. Het majestueuze Casares is neergestreken op een rotsachtige heuvel, omgeven door de typische Andalusische kurk bossen en weiden met grazende geiten en runderen. Het berglandschap in het achterland van Málaga belooft tijdens elke vakantie een gevarieerd alternatief programma om ver van de drukte te ontspannen. In plaats van levendigheid op het strand, vindt u in Caseres vrede en rust in een dorp, zoals in de Middeleeuwen. Casares heeft een goed onderhouden kern met middeleeuwse structuren en overblijfselen van de vestingmuur uit de islamitische overheersing. In 1978 werd Caseres als een historische erfgoed van Spanje aangemerkt en onder monumentenzorg gesteld. Casares dankt zijn naam aan de legende Julius Caesar en hoewel de dorpskern, na archeologische vondsten duidelijk van Arabische afkomst is, zijn de inwoners trots geassocieerd te worden met Julius Caesar en vooral met Gil Blas Infante. Met een standbeeld van Gil Blas Infante op het plein Plaza de España, herdenken de inwoners met trots de beroemdste zoon van hun dorp. Niet alleen het geboortehuis van Gil Blas Infante behoort tot de bezienswaardigheden in Casares, maar ook de vestingmuur met poort uit de 13e eeuw, de smalle straatjes als een labyrint en de volksfeesten.
Spectaculair is het silhouet van het kasteel (Castillo) Mudéjar, uit de 15e eeuw. Caseres ligt op zo'n 430 meter boven zeeniveau. Bij gunstige weersomstandigheden, kunt u Gibraltar en de kust van Afrika zien.
Naast bovengenoemde cultuur, vindt een bijna ongerepte natuur, aangewezen wandelroutes door het natuurpark Crestellina en natuurlijk goede restaurants en bars met culinaire specialiteiten uit de regio.
Erg lekker zijn de stoofschotels, de geitenkaas en de tapas die u krijgt geserveerd bij elk drankje.
Een reis naar Casares is altijd de moeite waard, want als u eenmaal dwaalt door de kleine, smalle straatjes met de witte bloemen versierde huizen voelt u zich in een middeleeuws museum.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden