Valladolid literatuur en dichters in Spanje

Valladolid
Valladolid het thuis van Spaanse dichters. Momenteel wonen in de regio Castilië en Leon ongeveer 2,5 miljoen mensen, maar het aantal krimpt. Valladolid heeft echter sinds 1960 steeds meer inwoners, dit komt vooral door de aanwezige industrie. De aantrekkingskracht is eerst op het tweede aanblik, om het historische stadscentrum zijn helaas monotome woon-en winkelwijken gebouwd. Uit Valladolid komen grote figuren van de Spaanse literatuur. De maker van Don Quichot, Miguel Cervantes, werd er geboren,  evenals José Zorrilla. José Zorrilla schreef o.a. in de 19e Eeuw het werk over de verleider van vrouwen "Don Juan Tenorio".  De geboortehuizen van beide bestaan nog steeds. Ingeklemd tussen moderne blokken werkt het Casa Museo Cervantes in de Calle Rastro als een ware oase. Het Casa Museo de Zorrilla bevindt zich in de Calle Fray Luis de Granada.
Naast de Duero stroomt ook de Rio Pisuerga door Valladolid, elk jaar veranderd de rivier in de binnenstad tot Playa de las Moreras.
Bezienswaardigheden in Valladolid: Een van de eerste stadsontwikkelingsprojecten in Spanje is de Plaza Mayor in Valladolid. In de 16e Eeuw trof een hevige brand de gebouwen aan het marktplein. Een archtitect kreeg vervolgens de opdracht .om een nieuw ontwerp te maken. Het rechthoekige plein met zijn stenen zuilengang stond model voor vele andere plaatsen in Spanje, neem bijvoorbeeld de Plaza Mayor in Madrid. San Pablo en de kathedraal. Prachtig is de gevel van de kloosterkerk van San Pablo. San Pablo was ooit het politieke zenuwcentrum van het Koninkrijk Castilië. Alle belangrijke vergaderingen en plechtigheden werden gehouden in het klooster. De gevel laat gotische en renaissance invloeden zien, maar ook symbolen van de katholieke monarchie. Tegenover de kloosterkerk van San Pablo ligt het Museo Nacional de Escultora. et herbergt de belangrijkste verzameling houten sculpturen in Spanje.
In Valladolid bent u overigens beter uit zonder auto. Het autoverkeer werd grotendeels verbannen uit het centrum van Valladolid. Voetgangersgebieden en ondergrondse garages zorgen voor rust. Wilt u toch met de auto naar het centrum, neem dan voldoende geld mee, het is niet bepaald goedkoop. Uw fiets kunt u op voldoende plaatsen stallen. Fiets kaarten zijn voor de stad en regio gratis te verkrijgen bij de VVV.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden