Ronda ongedwongen vakantie in een landelijke sfeer in Andalusië

Ronda
Ronda is uitermate geschikt voor een vakantie in een landelijke sfeer in Andalusië.
Ronda is de hoofdstad van de Serrania de Ronda in Spanje, een afgelegen berggebied tussen Malaga en Cadiz. Ronda heeft zijn eigen speciale charme, hoewel het toeristisch minder ontwikkeld is. Ronda leeft voornamelijk van het toerisme en de niet aflatende bouw aan de kust, waarheen de arbeiders elke dag op en neer rijden.

De regio straalt nog steeds de landelijke sfeer uit van de afgelopen jaren, hoewel u via een 1300 meter hoge pas in 40 minuten met de auto in de levendige kuststrook van Marbella bent.
Ronda is met zo'n 36.000 inwoners veruit de meest populaire plaats in de regio. 
De spectaculaire ligging, boven een 90 meter diepe kloof, omgeven door goed bewaard gebleven stadsmuren, maakt de stad zo fascinerend. Reeds van ver schittert Ronda in de zon, met natuurlijk de typisch sneeuwwitte huizen. De dikke witte kalklaag biedt namelijk de beste bescherming tegen de zon en het ongedierte. Traditioneel worden de huizen ieder jaar voor Pasen opnieuw gekalkt. 

Ronda kon pas in het jaar 1485 worden veroverd door de christenen. De Moren geloofden dat de christenen Malaga wilden veroveren, maar niets was minder waar het Christelijk leger trok zijn plan en ging het gevecht aan om Ronda. Hoewel de stad werd verdedigd door vrouwen en oude mannen, duurde het dagen voordat de stad viel. Nog zeven jaren later was Spanje weer volledig in christelijke handen. De Puente Nuevo brug van Ronda werd gebouwd in de 18e Eeuw, het verbindt de twee delen van de stad. Ooit was er onder de brug een gevangenis. Ontsnappen was onmogelijk. De stierenvechters arena uit 1784 is de oudste arena in Spanje en met 66 meter ook de breedste van de wereld. De oude stad met zijn smalle straatjes en de altijd spectaculaire uitzichten is zeker een bezoekje waard.

De oude stad van Ronda ‘la ciudad’ is de perfecte plek om rond te lopen en te verdwalen in de Romeinse en Moorse geschiedenis, die deze stad beurtelings getekend heeft.  Een duidelijke erfenis van de Arabische tijd is de ‘muralla’, de op veel plaatsen nog zeer goed geconserveerde stadsmuur. De veel oudere eerste Romeinse nederzetting is ‘Acinipo’ ook wel ‘Ronda la Vieja’ (Het Oude Ronda) genoemd. Dit meer dan 2000 jaar oude Romeinse amfitheater op 20 km afstand van het huidige stadje Ronda kan nog steeds bezocht worden. Maar de alleroudste tekenen van menselijk leven zijn terug te vinden in de grotten van ‘La Pileta’, te vinden nabij Benaoján. In 1905 ontdekt en tot nationaal monument verklaard in 1924. In deze grotten zijn muurschilderingen gevonden van paarden, geiten en vissen, die stammen uit het Paleolitisch Tijdperk. De grotten worden onderhouden door een particuliere familie (wiens grootvader ze heeft ontdekt) en bezoeken zijn vrijwel het hele jaar door mogelijk.

Zodra u Ronda benadert, komende van de kust, merkt u twee dingen op. De temperatuur wordt iets koeler en de lichtval is anders. Het spel van zon en schaduw in deze bergstreek is zo spannend dat het lijkt alsof de zon hier anders schijnt. Dit licht, in combinatie met de bijzondere ligging op het hoge plateau, het omringende natuurgeweld en de historische gebouwen in de oude stad, zorgt ervoor dat iemand op slag verliefd kan worden op Ronda. Het is vooral daardoor dat door de eeuwen heen veel kunstenaars dichters, schilders, filmmakers, musici en schrijvers. zich, al dan niet tijdelijk, in Ronda hebben gevestigd en zich ter plekke hebben laten inspireren. 

Vakantie is uitrusten, ruimte zoeken, afstand nemen, uitslapen, nieuwe dingen zien, uw batterijen opladen.
Er zijn misschien mensen die bij Andalusië denken aan zonnige stranden met palmbomen. Ronda ligt echter niet aan het strand. Het ligt op een bergplateau in het binnenland van de provincie Málaga, op zo’n 700 meter hoogte. Het heeft een iets extremer klimaat dan de kustgebieden met hun milde Middellandse Zeeklimaat.
De beste reden om voor een vakantie in Ronda te kiezen, is dat hier altijd en overal, in wat voor jaargetijde dan ook, iets te zien of te doen is.

De periode oktober tot mei is de beste tijd om lange wandelingen of fietstochten te maken, zonder dat men een zonnesteek riskeert. Hoeden of petten en heel veel water zijn daar overigens een goede preventie voor. Speciaal is de periode maart tot mei, waar de wilde bloemen in overdaad bloeien en de nachtegalen verleidend zingen. De maanden juli en augustus zijn meer geschikt om overdag te luieren en dichtbij het zwembad te blijven, om dan ‘s avonds wat op te leven en lekker tot diep in de nacht buiten te zitten. Juni en september zijn uiteindelijk vaak de prettigste maanden met veel zon en aangename temperaturen die nog net niet ‘verloomend’ werken. Deze maanden zijn ook nog heel goed voor een vroege ochtendwandeling, om boekjes te lezen, siësta te houden of een bezoek aan de omliggende steden of de witte dorpen te brengen.

Houdt u van een vakantie in een decor van veel groen en blauwe luchten, kwetterende vogels rondom, het geluid van een kabbelend beekje, uw eigen terras en zwembad voor de deur. In het zonnige vakantiehuis Casa Vallecillo gelegen in een kleine, vruchtbare vallei onder de rook van Ronda heeft u het rijk alleen en ben u heer en meester over uw vakantie. Niks hoeft, alles mag. De enige voorwaarde is dat u van rust en stilte houdt en van de schoonheid van het echte Andalusië!

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden