El Vendrell Costa Dorada

El Vendrell is een gemeente in de Spaanse autonome regio Catalonië, in de provincie Tarragona In 2016 telde El Vendrell 36.482 inwoners. Het is de hoofdstad van de comarca Baix Penedès, en een van de minder toeristische badplaatsen aan de Costa Dorada.

Lange zandstranden, wijn, muziek, cultuur en erfgoed zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten in El Vendrell. Hier kom je in het wijnland El Vendrell, in de beroemde wijnstreek Penedes.

Afgezien van zijn nectar van de goden, is deze grote Catalaanse stad met meer dan 36.000 mensen mogelijk het meest bekend vanwege zijn beroemde zoon, de cellist Pablo Casals. Hij is er geboren en woonde tijdens zijn jeugd eveneens in El Vendrell, hoewel hij later in ballingschap ging, is Casals nu begraven op de begraafplaats van de stad. Casals is niet de enige beroemde zoon van de stad, maar daarover later meer.

El Vendrell ligt op ongeveer 4 km van de dichtstbijzijnde stranden, Coma-Ruga, Sant Salvador en El Francas. De stad heeft een buitengewoon cultureel en historisch erfgoed, prachtige stranden in de buurt en natuurlijk een zacht mediterraan klimaat. De 18e-eeuwse kerk is vooral bekend, de kerk van San Salvador, maar het heeft ook andere interessante historische gebouwen, evenals enkele musea om te zien.

Binnen het district zijn twee gebieden die ook bekend zijn, een is Sant Salvador, waar Pau (Pablo) Casals, de grote cellist, zijn zomerhuis had en de andere is Coma-Ruga, vroeger een kuuroord, maar tegenwoordig een jachthaven.

Het zomerhuis van Pau (Pablo) Casals is tegenwoordig een museum en als u het in de zomer bezoekt, kunt u genieten van muziekfestivals die plaatsvinden in het nabijgelegen Pau Casals Auditorium.

Het beroemdste gerecht is echt een specialiteit, genaamd Xato: een salade, een gerecht met gezouten vis (gekruide andijvie combineert met zoute vis, met een dressing die vergelijkbaar is met Romesco-saus). U kunt hiervan genieten met de keuze uit uitstekende Penedes-wijnen of cava's.  
El Vendrell is een uitstekende bestemming voor de fijnproevers onder u, maar ook voor de cultuurliefhebbers, en degenen die gewoon willen genieten van wat ontspanning.

De kustlijn bij El Vendrell heeft fijne zandstranden (7 km). Het water in deze specifieke hoek van de Costa Dorada wordt als bijzonder gezond beschouwd omdat het een hoog jodiumgehalte heeft.

Coma Ruga strand: dit strand is ongeveer 2300 m lang en ongeveer honderd meter breed en het heeft fijn zand. Het is de thuisbasis van Masia Blanca, een natuurreservaat.

Het strand van Sant Salvador is ongeveer 2900 m lang en ongeveer 70 m breed en daarmee groter dan het Coma Ruga strand. Het heeft ook fijn zand en loopt langzaam af naar de Middellandse Zee.

Het El Francas-strand is kleiner, ongeveer 1800 m lang en 60 m breed. 

De 18e-eeuwse barokke kerk in El Vendrell (Església Sant Salvador El Vendrell) is een prachtige kerk die  u zeker moet bezoeken. De barokperiode was van 1739 tot 1936, de eerste kerk die op deze plek stond dateert uit het jaar 1307, de laatste uitbreidingen na diverse sloopwerkzaamheden heeft plaatsgevonden in het jaar 1732. In augustus 1739 werd de barokke kerk gezegend en ingewijd, en binnen waren er altaarstukken en andere elementen van aanzienlijke schoonheid. Helaas maakte de Spaanse burgeroorlog een einde aan de pracht van de kerk in juli 1936.

Tijdens uw bezoek aan El Vendrell, moet een bezoek aan het ontroerend mooie, kleine museum Vila Museu Pau Casals - Pau Casals House Museum zeker op het programma staan. Aan het strand bevindt zich het museum in het huis dat Casals in 1909 voor zichzelf heeft gebouwd met uitzicht op het prachtige strand van San Salvador. Hij woonde in het huis tot 1939, in welk stadium hij gedwongen werd in ballingschap, en helaas keerde hij nooit terug om daar te wonen.

Dit is een heerlijke plek om te verkennen, natuurlijk is muziek de centrale thema, maar het intieme gevoel, de natuurlijk energie, zijn allemaal een perfect eerbetoon aan deze muzikale genie.

Wilt u ook eens een bezoek brengen aan El Vendrell, hier vindt u het grootste aanbod hotels.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden