Jimena de la Frontera, Andalusië vakantie voor natuurliefhebbers

Jimena de la Frontera ligt aan de rand van het natuurpark Los Alcornocales in de provincie Cádiz.
De belangrijkste attractie is het Moorse kasteel, dat uittorent boven de stad.

Direct aan de rand van het beroemde Andalusische natuurpark Los Alcornocales ligt het kleine vakantieoord Jimena de la Frontera, met zo'n 10.000 inwoners,(1.000 Britten). De smalle straatjes en witgekalkte Andalusische huizen en de dorpse sfeer zijn een genot om te bezoeken. De geplaveide straten van het dorp zijn steil en smal. Wees voorzichtig in de koudere wintermaanden wanneer regen de steile straten glad kunnen maken.
Vanwege de nabijheid van het park met de beroemde kurkeiken, is Jimena de la Frontera een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers geworden.
Jimena de la Frontera is onderdeel van de provincie Cádiz en ligt zo'n 35 km landinwaarts.  U kunt de plaats bereiken met de auto over de snelweg  A-369 Ronda - Algeciras. Vanuit deze plaatsen brengt een regelmatige busdienst u ook naar uw bestemming. De reis met de trein is echter veel mooier. De route van Ronda naar Algeciras is een van de mooiste spoorlijnen van Andalusië.
De beste reistijd om Jimena de la Frontera te bezoeken is in de lente en de herfst.  De milde temperaturen zijn bijzonder geschikt om te wandelen. Tijdens de wintermaanden regent het vaker terwijl in de zomer de hoge temperaturen  kunnen oplopen tot meer dan 30 graden.

Jimena de la Frontera heeft een bewogen geschiedenis. Tekeningen uit de bronstijd zijn het bewijs dat een zeer vroege nederzetting plaatsvond.  Gedurende de tijd van de Moren maakte Jimena de la Frontera onderdeel uit van de verdedigingslinie, om de christelijke inwoners te beschermen tegen de Moorse bezetting. Historisch interessant is het feit dat de Spaanse koning Karel III, hier in het jaar 1777 een fabriek liet bouwen waar de kanonskogels werden gegoten voor de ontdekkingsreizen naar Amerika. Vanwege gebrek aan water werd het project al snel stilgelegd.

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Jimena de la Frontera is de nabijgelegen middeleeuwse vesting Castillo de Jimena de la Frontera, die werd gebouwd in de achtste eeuw en tegenwoordig als beschermd cultureel goed wordt aangemerkt. De locatie op een heuvel, biedt een prachtig uitzicht op het dorp en het omliggende platteland. De kanon fabriek Real Fábrica de Artillería de Carlos III en vele droge kanalen, die tot de Río Hozgarganta leiden zijn ook goed zichtbaar. Tijdens uw bezoek aan Jimena de la Frontera moet u de vesting zeker bezoeken, maar mag u het dorp zeker niet verlaten zonder de lokale gastronomie te hebben geprobeerd.

Het platteland rond Jimena de la Frontera is mooi, gevarieerd, bosrijk en bergachtig. Dan zijn er de vruchtbare valleien van de dorpen San Pablo de Buceite en San Martín del Tesorillo. Dit dorp en het omliggende platteland is een genot voor natuurliefhebbers en mensen op zoek naar rust en ontspanning.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden