De geschiedenis van Algar gaat ver terug in de tijd. Er zijn zelfs resten aangetroffen die teruggaan in de tot het Neolithicum of ook wel de nieuwe steentijd, maar de naam van het dorp is afgeleid van het Arabische al-gar (de grot), waarvan er vele in het gebied. De Moren lieten geen sporen na behalve het 13e-eeuwse Castillo de Tempul, waarvan slechts nog een klein gedeelte, van een toren van het kasteel is blijven staan.
Het huidige dorp werd opgericht in de late 18e eeuw, toen Domingo López de Carvajal, een rijke aristocraat, kocht een groot stuk grond van het stadhuis van Jerez de la Frontera, waar arme mensen uit de omliggende dorpen konden wonen. De legende gaat dat hij ooit werd gered uit een tropische storm, op een van zijn reizen naar Mexico, waarna hij beloofde bij terugkomst thuis iets voor de mensen te doen.
De parochiekerk Santa María de Guadalupe, gebouwd in het jaar 1762, domineert het centrale plein.
Vanaf hier lopen de kronkelende straten van het dorp met hun witte huizen en vele hangende planten. Een verkenning door het dorp is erg leuk, omdat u nooit weet wat u zult ontdekken om de volgende hoek, bijvoorbeeld: het robuuste 18e-eeuwse stadhuis, waarvan de gevel onlangs is gerenoveerd, of de stenen arena daterend uit de vroege 20e eeuw.
De jaarlijkse beurs ter ere van de patroonheilige vindt plaats in september, wanneer een beeld van Santa María de Guadalupe door het dorp wordt gedragen op een tapijt van zout. Elk voorjaar zijn de racefanaten aan de beurt, dan vindt in Algar de auto rally plaats. Het is één van de kwalificatiewedstrijden die punten opleveren voor het Andalusische kampioenschap.
Algar leeft voornamelijk van de landbouw en veeteelt, leer en hout producten en plattelandstoerisme. Er is ook een kaasfabriek, waar verse kaas en geharde geitenkaas wordt gemaakt.
In de typische lokale gerechten wordt meestal wild zoals hert, patrijs, fazant en konijn verwerkt.
De tagarnina een soort van wilde distel wordt op grote schaal gebruikt, ofwel met eieren of in soepen en slakken in een pikante saus of knoflook soep. Ook aan te bevelen is het snoepgoed, het zelfgemaakte brood en kweepeer jam, allemaal gemaakt in het dorp Algar.