Grazalema één van de mooiste witte dorpen in Andalusië

Grazalema ligt midden in het natuurpark Sierra de Grazalema en heeft de hoogste jaarlijkse neerslag in heel Spanje. Grazalema gelegen in de provincie Cádiz is één van de mooiste witte dorpen in Andalusië. Grazalema is een oude plaats, die uitgegroeid is tot één van de meest populaire bestemmingen in Andalusië, ondanks dat het juist hier zoveel regent als nergens anders in Spanje. Gemiddeld valt hier elk jaar meer dan 2.100 liter regen. Zelfs nabijgelegen dorpen halen dit bij lange na niet. In de droge zomer kan het warm worden tot wel 40 graden Celsius. De winters zijn veel koeler, temperaturen onder het vriespunt zijn echter zeer zelden gemeten.

Na Grazalema leidt een weg door het midden van de hoge bergen, wat zeer ongebruikelijk is voor het zuidelijk deel van Spanje. Alleen al vanwege de spectaculaire uitzichten is een reis naar Grazalema meer dan waard. Vanuit Cádiz bereikt u via de A-38, in zo'n twee uur Grazalema.

De oorsprong van Grazalema dateert uit de Romeinse kolonisatie, maar de stad werd pas uitgebreid nadat de Moren het land hadden veroverd. Sinds het jaar 1485 maakt het weer deel uit van het christelijke Spanje. De bewoners leefden voornamelijk van de landbouw en traditionele ambachten, totdat het natuurpark zorgde via het toerisme voor een nieuwe bron van inkomsten.
Het historische centrum en de parochiekerk Encarnación zijn tegenwoordig nog getuigenissen uit het verleden. 
Bezienswaardig is het monumentale centrum met de typische Andalusische witgekalkte huizen en de vele kleine straatjes. Onder de meest opmerkelijke gebouwen naast de kerk Encarnación uit de 17e eeuw ook de kerk van Nuestra Señora de la Aurora, die werd gebouwd in de 18e eeuw. Het textielmuseum geeft een informatieve inzicht in de oude ambachten van de regio.
In de typische restaurants worden veelal regionale specialiteiten geserveerd. Vooral ham van varkens vetgemest met eikels zijn een speciale traktatie.

De Sierra de Grazalema is puur natuur, tijdens uw verblijf in Grazalema kunt u heerlijk wandelen. Lange wandelpaden kunnen zowel met als zonder gids worden afgelegd. Spectaculair zijn de verschillende uitzichten over de bergketens en een breed panoramisch uitzicht over het platteland.
Vooral de bergen van de Sierra de Pinar, aan wiens voet Grazalema is gelegen, biedt na de klim als beloning een prachtig uitzicht.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden