Bilbao Baskenland

Bilbao
Bilbao is een stad in het Baskenland van Spanje. De stad ligt dicht bij de Golf van Biskaje, aan de voet van het Cantabrische gebergte en de westelijke uitlopers van de Pyreneeën. De stad met ongeveer 350.000 inwoners, heeft in de afgelopen eeuwen een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. De voorloper van de stad was een Romeinse nederzetting. Na het vertrek van de Romeinen, hielden de inwoners zich vooral bezig met visserij en landbouw. In de bergen dolf men o.a. ijzererts, daarom waren er reeds in de Middeleeuwen veel smederijen in Bilbao. De beide rivieren Nervión en Ibaizabal stelden daarbij hun waterkracht ter beschikking. 150 jaar geleden begon de industriële revolutie, 120 jaar lang bepaalden staalfabrieken de stad en de omgeving. Zware industrie met verstrekkende gevolgen.
De stad werd een symbool van lucht-en waterverontreiniging, voor stof, geluid en stank. Zelfs tot in de jaren tachtig maakten vakantiegangers een wijde boog om Bilbao. Nu is echter alles veranderd: de zware industrie is bijna in het geheel verdwenen. Vele bezoekers uit de hele wereld bezoeken nu Bilbao, om de bezienswaardigheden van de stad te zien. Symbool voor het moderne Bilbao is het Guggenheim Museum. Het Guggenheim Museum heeft een enorme aantrekkingskracht, het werd gebouwd en ontworpen door top architect en ontwerper Frank O.Gehry. De bezoekers waarderen echter niet alleen het pand, maar vooral de wisselende tentoonstellingen van diverse wereld beroemde kunstenaars. Het Guggenheim Museum is het belangrijkste symbool van de transformatie van Bilbao.
Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het Palacio Euskalduna een conferentie-en muziekcentrum), het Maritiem Museum, daarnaast het door Javier López Chollet ontworpen Parque de Ribera en de historische binnenstad. De gastronomie in Bilbao is met bovenstaande ontwikkelingen meegegroeid. In het Baskenland werd in de vorige eeuw reeds goed gekookt, maar de moderne keuken is altijd in ontwikkeling. Naast het eten in goede restaurants is het mogelijk, om in vrijwel elke bar, Pinchos (pintxos) een soort Baskische tapas te proberen. Meestal worden deze pinchos met tandenstokers bijelkaar gehouden. De tandenstokers worden geteld en de rekening vervolgens opgemaakt.
Bilbao is een moderne en schone stad, een stad ideaal voor een lang weekend Bilbao kent prima vliegverbindingen vaak tegen een gunstig tarief. Bilbao kan ook ideaal dienen, als uitgangspunt voor uw vakantie in het Baskenland in het noorden van Spanje en de aangrenzende regio's Cantabrië en Asturië.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden