Córdoba stad op de UNESCO werelderfgoedlijst

Mezquita Córdoba
Op een vakantie in Andalusië moet u een bezoek brengen aan Córdoba.  Córdoba is de derde grootste stad in het zuiden van Spanje. De stad met 340.000 inwoners ligt aan de oevers van de Guadalquivir rivier, de rivier stroomt door het stadscentrum. De oude binnenstad van Córdoba met zijn prachtige patio's, tavernes en indrukwekkende gebouwen in o.a. Moorse stijl, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Romeinse brug was in het verre verleden de enige toegang tot Córdoba. De brug overspant, met 16 grote bogen sinds het jaar 45 voor Christus, de brede Guadalquivir rivier. De brug is door de geschiedenis heen steeds weer gerestaureerd en aangepast. De laatste grote verandering heeft plaatsgevonden in 2006 en 2007. Nu het werk klaar is kunt u de Romeinse brug en de Puerta del Puente weer bezoeken, zonder beperkingen. Aan de zuidkant van de Romeinse brug vindt u de Torre de la Calahorra, waarin het museum Vivo Al-Andalus is gevestigd. Aan de andere kant nodigt de Mezquita, het beroemdste bouwwerk van Córdoba u uit om een bezoek te brengen. De grote moskee werd gebouwd in opdracht van Ab dar-Rahman I gebouwd. Als u tijdens uw vakantie de Mezquita wilt bezoeken, zult u genieten van een prachtig gebouw, met vele pijlers van onyx en marmer en een fascinerende licht- en kleurspel. Na de rondleiding kunt u heerlijk ontspannen op de binnenplaats (Patio de los Naranjos) met de sinaasappelbomen. Niet ver van de moskee is het kasteel Alcázar de los Reyes Cristianos gelegen. Het kasteel werd gebouwd vanaf 1328 door Koning Alfonso XI, het werd gebouwd op de plek van een voormalig Arabische kasteel. Het kasteel is zowel prachtig van binnen als van buiten. Binnen zijn er Arabische baden, Romeinse mozaïeken en een indrukwekkende marmeren sarcofaag uit de derde eeuw. Van de vier torens op elke hoek van het gebouw zijn nog drie. Rond het kasteel zijn weelderige groene tuinen. Heerlijk om te wandelen. Het kasteel diende ook vanaf 1821 als gevangenis.
Direct achter de moskee ligt de oude stad, die ook wel joodse wijk wordt genoemd. Aan de Calle Judíos vindt u nog steeds een synagoge. De synagoge werd gebouwd in 1315 en is vooral vanwege de wanddecoraties bezienswaardig. Na de bezichtiging is het heerlijk wandelen door de oude stad vol met mooie witte huizen. De patio's zijn prachtig, in  het begin van mei kunt u ze zelfs van particulieren bewonderen tijdens de jaarlijkse wedstrijd, wie heeft de mooiste patio. In Córdoba kunt u echter altijd patio's, bodega's en tavernes bewonderen. Een rustig plekje in een bar of café vindt u op de Plaza de las Tendillas. 
De Feria de Córdoba is het meest beroemde en grootste festival in deze Andalusische stad.
Elk jaar vindt deze markt plaats in de laatste week van mei.
Vele honderdduizenden bezoekers nemen deel aan dit festival, het biedt volop entertainment en culinaire hoogstandjes. Natuurlijk zijn er de vurige flamenco shows, maar ook het spectaculaire vuurwerk is populair bij jog en oud. 

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden