Vélez-Málaga geheime tip aan de Costa del Sol

Vélez-Málaga is nog steeds een geheime tip aan de Costa del Sol. Vooral de oude stad, met zijn prachtige gebouwen is zeker een bezoek waard. Nog steeds vindt u er ook heel ongerepte stranden. 

Vélez-Málaga is de hoofdstad van het district Axarquía, gelegen in het oostelijke deel van de provincie Málaga en één van de snelst groeiende steden in Andalusië, met zo'n 65.000 inwoners.
Toch is Vélez-Málaga een rustige plaats in het zuiden van Andalusië. 

Dankzij een hoge gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius en de geringe neerslag heerst bijna elke dag een aangenaam klimaat. Vooral de overzichtelijkheid en merkbare kalmte maken Vélez-Málaga aantrekkelijk voor bezoekers. De inwoners van Vélez-Málaga hadden het in de geschiedenis niet altijd even gemakkelijk. In het jaar 1487 verdreef  Ferdinand II de Moorse heersers en de islamitische inwoners. De stad werd vervolgens gedomineerd door christenen. Bijzonder hard getroffen werd de stad in de 19e eeuw getroffen door de gele koorts, meer dan de helft van de bevolking stierf daardoor. De stad kon zich echter herstellen, waarbij het toerisme zorgde voor een opleving vanaf de jaren 60. Het meest opvallende gebouw uit het verleden is het oude kasteel, dat is gelegen op een heuvel met uitzicht op de stad. Het Palacio del Marques de Beniel in Vélez-Málaga, gebouwd in 1609 door Molina en Alonso Medrano, is het belangrijkste burgerlijke gebouw in de stad. Het christelijke karakter wordt duidelijk zichtbaar. Zo staan er vier kerken in Vélez-Málaga: Santa María la Mayor, St. Francis, Nuestra Señora de la Encarnación en San Juan Bautista. Vooral de Santa María la Mayor is de moeite waard, het werd gebouwd op een oude moskee, waarvan de minaret nu als klokkentoren van de kerk functioneert. Heerlijk ontspannen kunt u in de wijk Torre del Mar. 

Torre del Mar is een deel van Vélez-Málaga en ligt direct aan de Costa del Sol. Het is een populaire badplaats, met niet alleen een avontuur waterpark, maar ook een groot winkelcentrum, met een geïntegreerde bioscoop, tal van bars en restaurants, evenals de zomermarkt welke 's avonds is geopend. Veel bars vindt u in het 500 m lange gebied genaamd El Copo, houdt u meer van rust, biedt de Paseo de Larios, een droomachtige boulevard, midden in de stad.
Badplaats Torre del Mar is een nog authentiek gebleven Spaanse kustplaatsje met perfect onderhouden stranden en een bruisend uitgaansleven. De boulevard heeft een kilometers lang park.

Vanuit Torre del Mar kunt je de hele oostkust afrijden naar andere leuke badplaatsjes, zoals Caleta, Algarrobo, Torrox, Nerja en Almería.

Meer landinwaarts liggen de natuurparken van de Sierra Tejada, de Sierra Almijara en Alhama, waar u heerlijk kunt wandelen,in de winter kunt u er zelfs skiën. De beroemde Caminito del Rey ligt op 1,5 uur rijden, waar u een spectaculaire wandeling kunt maken door de kloof van El Chorro.

Voor de cultuurliefhebber liggen de prachtige steden Málaga, Sevilla, Granada, Ronda en Córdoba binnen handbereik.

Ook de typische witte dorpjes van Moorse oorsprong Nerja, Frigiliana, Comares en Cómpeta liggen dichtbij.
Op slechts 10 minuten rijden van Vélez-Malaga vindt u Casa Rosalia een compleet vernieuwde Andalusische finca, gelegen in de heuvels. Casa Rosalia is een ideale uitvalsbasis voor al uw ontdekkingen in Andalusië.

Spanje excursies, tickets en bezienswaardigheden